De natuur staat centraal. Zij is ons belangrijkste ingrediënt. Omdat het terroir zo belangrijk is voor de smaak van de wijn, verzorgen we onze wijngaard op de meest milieuvriendelijke manier. Zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij zijn we minimalisten die de druiven zonder al te veel inmenging volledig tot hun recht willen laten komen. Laat de plaats en de bodem maar voor zichzelf spreken.
De natuur doet haar ding
Als wijngaardteam zijn we erg geïnteresseerd in regeneratieve of herstellende landbouw. Een duurzame vorm waarbij de natuur zichzelf geleidelijk herstelt. Intensieve landbouw heeft de maatschappij erg vooruit geholpen, maar blijkt steeds meer op zijn limieten te botsen. We willen de natuur een kans geven om terug een evenwicht te vinden en dat doen we door alles begroeid te houden en zo weinig mogelijk te maaien. Daarnaast planten we bewust bomen, hagen en kruidenstroken aan. We laten de bodem onaangeroerd en integreren dieren en zelfgemaakte compost in ons systeem.
“We willen kunnen spelen met alle elementen van de natuur, want dat is de essentie van wijn maken.”
Omdat wijnranken pas op hun best zijn rond hun twintigste levensjaar, moet ook de bodem het zo lang uitzingen. We streven daarom een minimale verstoring van het ecosysteem na door de grond minimaal te schoffelen, door enkel natuurlijk te bemesten, en door te streven naar zo gesloten mogelijke kringlopen.
Ook om ziektes te voorkomen werken we vooral preventief via natuurlijke beschermingsmiddelen. We kiezen zo veel mogelijk voor handmatige bewerking van de wijngaard. We gaan nauwkeurig te werk, springen voorzichtig om met de ranken en passen onze werkwijze aan aan de individuele groeiomstandigheden. Elke wijnstok wordt apart verzorgd.
Natuurlijke bescherming
Op de wijngaard zaaien we elk jaar een bloemenmengsel in om op natuurlijke wijze stikstof toe te voegen aan de bodem, zijn draagkracht te verhogen en bodemerosie tegen te gaan. Ook remt deze “bloemenconcurrentie” van madeliefjes, klavers, viooltjes, vergeet-mij-nietjes, ereprijs, duizendblad, brunel, goudsbloem en weegbree de groeikracht van wijnstokken. Wat meer kwalitatieve druiven oplevert. De bloemenweelde krijg je er zomaar bij, gratis en voor niks.
Valkennesten en bijenkasten zijn kleine ingrepen die de nodige animo in de wijngaard brengen, én die op natuurlijke wijze bijdragen aan het evenwicht in de wijngaard. De valken schrikken muizen en kleine, druivenminnende vogels af; de bijen bestuiven bloemen en leveren op de koop toe onze eigen Valke Vleug honing.
Ecologische meerwaarde
Snoeigroen, snoeihout, persresten en ander bio-afval composteren we om de kringloop zoveel mogelijk te sluiten en de stikstofbalans te behouden. Dankzij groenbemesting via kruiden en planten, beperken we de nood aan bemesting en zorgen we voor een gezonde bodem. De helft van onze gangen wordt ook enkel plat gerold, en dus niet gemaaid, zo houden we de insecten populatie op pijl. Door een bodem bedekt te houden en minimaal te maaien, geef je de bodem een kans om nutriënten uit de atmosfeer te halen.
Terroirwijnen
Ook tijdens het wijn maken zelf willen we zo dicht mogelijk bij de natuur en haar originele aroma’s blijven. Wij staan achter het principe om de natuur en het proces te laten spreken, en de smaak en geur niet te beïnvloeden. Door zo min mogelijk in te grijpen, zal de eigenheid of het terroir van de wijn veel beter tot zijn recht komen. Variaties tussen jaargangen en cuvées zijn het logische gevolg van deze aanpak, maar dat maakt de wijnstiel net zo fascinerend. De kwaliteit van onze terroirwijnen is voor ons het beste bewijs van deze filosofie.